Kooperatif Genel Kurul Başvurusu 2025
23 Ocak 2025
GENEL BİLGİLER
-Toplantı Tarihi: Kooperatiflerin olağan genel kurul toplantıları her yılın ilk 6 ayı içinde (Haziran ayı sonuna kadar) ve en az yılda bir kere yapılması zorunludur. Olağanüstü toplantılar her zaman yapılabilir.
* Olağan genel kurul toplantısını ilk 6 ay içinde yapmayan kooperatifler hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmaktadır.
-Ortaklara Çağrı: Genel kurul toplantısı için ortaklara yapılacak olan çağrı toplantı gününden en az 30 gün önce ve en çok 2 ay içinde yapılmış olması gerekmektedir. Çağrıda, birinci toplantıda çoğunluk sağlanamadığı takdirde, yapılacak olan sonraki toplantının tarihi, saati ve yeri açıklanarak yeni bir bildirime gerek kalmaksızın bir defada ortaklara duyuru yapılabilir. Toplantının ertelenmesi durumunda toplantılar arasında en az 7 ve en fazla 30 gün süre bulunması gerekir.
* İkinci toplantı için Müdürlüğümüze ikinci bir dilekçe ile yeniden temsilci isteminde bulunulması gerekmektedir. Sürelerin hesabında duyuru ve toplantı günleri hesaba katılmaz.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
1) TOPLANTI İÇİN ÇAĞRI İŞLEMLERİNE BAŞLANMADAN ÖNCE;
MÜDÜRLÜĞÜMÜZÜN 0324 336 1795 NUMARALI TELEFONLARINDAN TOPLANTI GÜNÜ VE SAATİ İÇİN BİLGİ ALINACAKTIR.
ÖNEMLİ : 1163 sayılı Kanunun 24 üncü maddesinin birinci fıkrası uyarınca ortakların tetkikine amade tutulması gereken yönetim kurulu yıllık faaliyet raporu, bilanço, gelir-gider farkı hesapları ve denetçilerin 66 ncı ve 69 uncu madde hükümlerine uygun olarak tanzim edecekleri raporların genel kurulun yıllık toplantısından en az 15 gün önce, Yönetim Kurulu Üyeleri tarafından KOOPBİS' e yüklenmesi zorunludur.
2) BAKANLIK TEMSİLCİSİ TALEBİ
* İl Müdürlüğüne Başvuru
Aşağıda belirtilen evraklar genel kurul toplantı tarihinden en az 15 gün önce İl Müdürlüğüne teslim edilmeli ve bilgilerin tamamının eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurulması gerekmektedir. *1163 Sayılı Kooperatifler Kanununun 47.Madde hükümlerine göre yapılmak istenen toplantılarda 15 günlük süre aranmamakla birlikte bu durum yönetim kurulu kararı ve İl Müdürlüğüne başvuru dilekçesinde belirtilmelidir.
- Dilekçe (En az 2 imzalı - Örn.Dilekçe)
- Çağrı için alınan kararın(yönetim kurulu kararı) örneği
- Toplantı Gündemi (Örn.Gündem)
- Temsilci ücreti makbuzu (Defterdarlığa ya da Defterdarlık IBAN numarasına* vergi numarası ve kooperatif adıyla yatırılmalı- )
- Gerekli görülen diğer belgeler (Ortaklara yapılan çağrı listesi, Çağrıyı yapanların yetkili olduklarını gösterir ticaret sicil belgesi,Olağan toplantılar için damga vergisi makbuzu vb.)
* Temsilci Ücret Bilgisi
Mersin Defterdarlığı Hesap Bilgileri | |
---|---|
Hesap Sahibi: | MERSİN DEFTERDARLIĞI MUHASEBE MÜDÜRLÜĞÜ |
Banka Şubesi: | ZİRAAT BANKASI MERSİN MERKEZ ŞUBESİ |
IBAN: | TR09 0001 0002 0700 0010 0054 95 |
* Damga harcı ücreti; bilanço tabloları için 518,20-TL, gelir tabloları için 247,40-TL olmak üzere toplamda 765,60 TL'dir. Kooperatifin bağlı bulunduğu vergi dairesine yatırılacaktır.Birden fazla yıllara ait olağan Genel Kurul toplantılarda her hesap dönemi için ayrı ayrı damga vergisi ödenmesi gerekmektedir.
3) GENEL KURUL SONRASI TESLİM EDİLECEK EVRAKLAR
Aşağıda listelenen evraklar toplantı bitiminde Bakanlık Temsilcisine ya da 15 gün içerisinde İl Müdürlüğüne teslim edilmesi gerekmektedir.
- Genel Kurul Toplantı Tutanağı (Bakanlık Temsilcisi ve Divan Üyeleri tarafından imzalı)
- Yönetim Kurulu faaliyet raporu (Sadece olağan toplantılarda)
- Denetim Kurulu raporu (Sadece olağan toplantılarda)
- Hazirun Listesi (Yönetim Kurulu, Bakanlık Temsilcisi ve Divan Üyeleri tarafından imzalı)
- Bilanço, Gelir-Gider Cetvelleri ve Damga Harcı Makbuzu(Sadece olağan toplantılarda, Yönetim Kurulunca imzalı)
- Genel Durum Bildirim Formu
- Mal Bildirim Formu (Yeni seçilen yada görevden ayrılan yönetim kurulu olması halinde, yönetim kurulu üyeleri tarafından doldurularak herbiri ayrı kapalı zarf içinde birlikte bir dilekçe ekinde verilecektir)
ÖNEMLİ :Genel Kurul toplantı sonrasında toplantıya ilişkin TUTANAK, İMZALI HAZİRUN LİSTESİ VE BİLDİRİM FORMU toplantıyı takip eden 15 iş günü içerisinde Yönetim Kurulu Üyeleri tarafından KOOPBİS' e yüklenmesi zorunludur.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
MAL BİLDİRİMİ İLE İLGİLİ HUSUSLAR
3628 sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunun “Mal Bildirimde Bulunacaklar” başlıklı 2’nci maddesinin (f) bendinde;
Siyasi parti genel başkanları, vakıfların idare organlarında görev alanlar, kooperatiflerin ve birliklerinin başkanları, yönetim kurulun üyeleri ve genel müdürleri, yeminli mali müşavirler, kamu yararına sayılan dernek yönetici ve deneticileri mal bildiriminde bulunmak zorundadırlar.
Aynı kanunun “Bildirimin Yenilenmesi” başlıklı 7’nci maddesinde;
Bu Kanun kapsamındaki görevlere devam edenler, sonu (0) ve (5) ile biten yılların en geç şubat ayı sonuna kadar bildirimlerini yenilerler. Yeni bildirimler yetkili merci tarafından daha önceki bildirimler ile karşılaştırılırlar.
Yine aynı kanunun “Ceza Hükümleri” başlıklı 10’uncu maddesinde;
Soruşturma ile ilgili olarak verilen süre zarfında mal bildiriminde bulunmayana üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir.
hükmüne yer verilmiştir.
YÖNETİM KURULUNDAN AYRILAN VE YENİ YÖNETİM KURULU ÜYELERİNİN GENEL KURUL TARİHİNDEN İTİBAREN 1 AY İÇERİSİNDE AYRI AYRI MAL BİLDİRİMLERİNİ KAPALI ZARF İÇİNDE MÜDÜRLÜĞÜMÜZE BİR DİLEKÇE İLE VERİLMESİ ZORUNLUDUR.
MAL BİLDİRİMİNDE BULUNMAYAN YÖNETİM KURULU ÜYELERİ HAKKINDA ADI GEÇEN KANUNUN CEZA HÜKÜMLERİNE GÖRE İŞLEM YAPILACAKTIR.